Tullavgift vid beställning från USA

image45

Har fått frågan gällande vad det egentligen kostar att beställa varor från USA. Med andra ord, hur mycket betalar man extra i tullavgift och moms när man exempelvis handlar kläder från en amerikansk internetsajt?

Svaret är lite mer invecklat än man tror, då det egentligen tillkommer flera olika slags avgifter vid handel utanför EU. Ska försöka förklara hur uträkningen går till.

Alla varor köpta utanför EU och som inte är s.k. "gifts", dvs presenter, kostar konsumenten mer än 25% av den totala kostnaden. Man har dock rätt att ta emot en present eller gift från någon i USA, men värdet av denna present får inte överstiga 500kr. Det finns vissa mindre företag som går med på att märka sina varor med etiketten "Gift", just för att konsumenten ska slippa tullavgiften, men detta gör som sagt de stora kedjorna inte.
Det som gäller för beställning av varor från t.ex. USA är:

-Tullavgiften beräknas vanligen på värdet, som normalt utgörs av inköpspriset plus fraktkostnaderna. Moms beräknas även på tullbeloppet.
- Dessutom tillkommer fraktkostnad och Postens administrations- och expeditionsavgifter (speditionsavgift)

Tullavgiften är olika för olika varor. Den är oftast en procentsats som beräknas på varans pris inklusive frakt och eventuell fraktförsäkring. Momsen för de flesta varor är 25 procent. För livsmedel är momsen 12 procent och för bland annat dagstidningar, böcker och tidskrifter 6 procent.

Om försändelsens sammanlagda värde är högst 300 svenska kronor, och inte innehåller parfym, luktvatten eller tobak, behöver du inte betala någon tull. Däremot måste du alltid betala moms och speditionsavgift.

Exempel:

musik CD-skivor från USA
Pris på Internet, 400 kronor
Frakt och försäkring 50 kr
Tull, 3,5 procent (450 X 3,5%=15) 15 kr
Moms, 25 procent [(450 + 15) X 25%=116] 116 kr
Postens speditionsavgift, inklusive moms 100 kr
Att betala, minst 681 krVill du göra en ungefärlig beräkning av hur mycket det kommer att kosta dig när du beställer från USA, kan du gå in på Tullverkets kalkylator.

Mer information om moms finns på www.skatteverket.se.

Hur stor tullavgiften är för just din vara kan du få reda på genom att läsa i Tulltaxan, Taric söksystem, på www.tullverket.se eller ringa TullSvar, 0771-520 520.


Källa: Tullverket.se

♥ Susanna

hej. tack för att du förtydligade detta :)
Tänkte kolla om du vet hur det är om man skickar varorna till en person som bor i usa som sedan skickar det vidare om det blir någon tull på det då? om det är privatperson som skickar ett paket till sverige. då är det ju inget direkt konsumentköp som går genom företag osv. hade varit kanon om du visste, =)

2008-04-17 @ 22:07:34
URL: http://amorina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0